Inloggen

NVKC heeft netwerk voor controle glucosemeters

Bron: NVKC • maandag 9 februari 2015 16:15

De NVKC, de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, biedt ondersteuning aan diabetespatiënten met ondeugdelijke glucosemeters.


Dit als reactie op het tumult dat is ontstaan na een artikel in De Telegraaf, waarin werd gesteld dat gebruikers woedend zijn over deze minder accurate apparatuur. De NVKC heeft  een landelijk netwerk van gecertificeerde laboratoria waar diabetespatiënten hun meter volgens een beproefde methode kunnen laten controleren. Steeds meer laboratoria sluiten zich aan bij dit netwerk, waardoor het steeds fijnmaziger wordt en de patiënt vaak nauwelijks hoeft te reizen. Via de website van de NVKC is makkelijk na te gaan waar in de buurt een controle kan plaatsvinden.


Diabetesvereniging Nederland constateert dat veel leveranciers, zoals apotheken en postorderaars, een andere meter leveren dan waar patiënt en behandelaar voor hebben gekozen. Zorgverzekeraars en leveranciers  bepalen steeds meer welke middelen de patiënt krijgt. Zij kiezen  vaker voor een goedkoop alternatief, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de patiënt. In De Telegraaf  komt  een  patiënt aan het woord die in coma is geraakt door teveel insuline op basis van een verkeerde meteruitslag.


DVN-directeur Olof King heeft in een brandbrief aan de branche­organisaties van apothekers en hulpmiddelenleveranciers gevraagd om patiënten de bloedglucosemeter te leveren die hun behandelaar voorschrijft. Bij twijfel aan de kwaliteit van de meter en/of de uitslag kunnen patiënten nu via de website van de NVKC kijken waar de meter gecontroleerd kan worden.


 Over de NVKC


Laboratoriumspecialisten klinische chemie zijn gespecialiseerd in het analyseren van bloed en andere lichaamsstoffen. Door middel van laboratoriumonderzoek kunnen zij bepaalde ziekten in een vroegtijdig stadium opsporen en een ingezette behandeling door de (huis-) arts nauwkeurig volgen. Zij zijn werkzaam in ziekenhuis- en huisartsenlaboratoria.

www.nvkc.nl/...php?id=460&soort=Klinische%20chemie%20in%20het%20nieuws