Inloggen

Probiotica verbeteren stoelgang bij ouderen in verpleeghuis

Bron: Stichting Darmgezondheid • donderdag 5 maart 2015 19:31

Bewoners van verpleeghuizen hebben last van stoelgangproblemen. Die kunnen leiden tot een verminderde kwaliteit van leven van de bewoners en een extra belasting op het verplegend personeel. Recentelijk hebben onderzoekers gekeken of het gebruik van probiotica de stoelgang van deze ouderen zou kunnen verbeteren. In het onderzoek werd het stoelgangpatroon van 44 ouderen (leeftijd 74 - 99 jaar) in verpleeghuis Talma Hof, Emmeloord, gedurende drie weken geïnventariseerd.  Hierbij werd gebruik gemaakt van de zogenaamde “Bristol stool chart”, een visueel hulpmiddel waarmee de ontlasting kan worden geclassificeerd naar de types “ideale stoelgang”, “obstipatie”, of “diarree”. 


Na deze drie weken kregen de patiënten gedurende 6 weken elke dag een gefermenteerde melkdrank met minimaal 6.5 miljard Lactobacillus casei Shirota bacteriën  (Yakult), en werd het stoelgangpatroon opnieuw bijgehouden. De studieresultaten suggereren dat het gebruik van probiotica tot een significante verhoging van het  ideaal-type stoelgang leidde. Ook werd er een significante verlaging van zowel obstipatie- als diarree-type stoelgang waargenomen. De frequentie van de ontlasting werd niet beïnvloed. Er waren geen bijwerkingen ten gevolge van het probiotica-gebruik. De onderzoekers zijn van plan om deze veelbelovende resultaten verder te onderbouwen door middel van een vervolgonderzoek.


Referentie:
“Improving the bowel habits of elderly residents in a nursing home using probiotic fermented milk”, M. van den Nieuwboer, A. Klomp-Hogeterp, S. Verdoorn, L. Metsemakers-Brameijer, T. M. Vriend, E. Claassen,  and O.F.A. Larsen. Beneficial Microbes 2015, in press.

www.darmgezondheid.nl