Er zijn meldingen van ketoacidose bij gebruik van de SGLT2-remmers met de werkzame stof canagliflozine, dapaglifozine en empaglifozine. Het gaat om de geneesmiddelen Invokana, Vokana, Forxiga, Xigduo, Jardiance en Synjardy. Deze geneesmiddelen worden gebruikt voor de behandeling van diabetes type 2.
Diabetische ketoacidose is een ernstige aandoening. Door een tekort aan insuline kan de bloedsuiker heel hoog oplopen; het lichaam zet vet om in energie waardoor het bloed verzuurt.
Afwijkende symptomen
Ketoacidose komt voornamelijk voor bij mensen met diabetes type 1 met een verhoogde bloedsuikerspiegel. Nu is er een aantal meldingen van ketoacidose bij behandeling met SGLT2-remmers bij diabetes type 2 met een lichte verhoging van de bloedsuikerspiegel. Door deze afwijkende symptomen kan het langer duren voordat de diagnose ketoacidose is gesteld.
Advies aan artsen
Informeer patiënten over symptomen van een te hoog zuurgehalte in het bloed (metabole acidose).
Stop met de behandeling met SGLT2-remmers als ketoacidose wordt vermoed. Er zijn maatregelen nodig om dit te corrigeren en de glucosewaarden te monitoren.
Advies aan patiënten
Raadpleeg onmiddellijk een arts bij klachten die wijzen op een te hoog zuurgehalte in het bloed, zoals misselijkheid, braken en extreme dorst.
Het is belangrijk om de voorgeschreven behandeling te blijven voortzetten. Als patiënten ongerust zijn, dan kunnen zij dit bespreken met hun behandelend arts.
Het Europese geneesmiddelenagentschap verricht verder onderzoek naar het risico op diabetische ketoacidose met SGLT2-remmers.
De firma’s AstraZeneca B.V., Boehringer Ingelheim B.V. en Janssen-Cilag B.V. hebben hierover een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) verstuurd. De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar internisten, diabetologen, endocrinologen, anesthesiologen, intensivisten, SEH-artsen, geriaters, huisartsen (inclusief artsen in opleiding), diabetes verpleegkundigen en (ziekenhuis)apothekers.