Inloggen

Meer kennis over biosimilars blijft nodig

Bron: Nefarma • zaterdag 14 januari 2017 10:13

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen verwelkomt de resultaten van de NOR-SWITCH studie. Deze studie geeft inzicht in de gevolgen voor patiënten die omgezet worden van een innovatief geneesmiddel naar de biosimilar infliximab.

De resultaten van deze studie zijn donderdag gepresenteerd op het tweede nationale IBN Biosimilar Symposium, in Amersfoort.

Niet inferieur
Biosimilars zijn nagemaakte versies van biologische geneesmiddelen. Inmiddels zijn er meer dan twintig verschillende biosimilars in gebruik en nog tientallen in ontwikkeling. Ze zorgen voor concurrentie, waardoor de prijzen dalen. De biosimilar infliximab wordt onder meer door patiënten met reumatoïde artritis en de ziekte van Crohn gebruikt. De onderzoekers lieten zien dat infliximab tijdens zes maanden van de behandeling niet inferieur is aan het innovatieve geneesmiddel.

Meer studies
De reden voor de studie was een financiële. Het omzetten van patiënten naar de biosimilar zou voor de Noorse overheid tot flinke besparingen leiden. De voorlopige studieresultaten waren in oktober al gepubliceerd. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen ziet graag dat er meer studies komen naar de gevolgen van een overstap naar biosimilars.

Regels naleven
De Vereniging benadrukt dat een eventuele overstap naar een biosimilar een gezamenlijk besluit van arts en patiënt moet zijn. Daarbij is het belangrijk dat patiënten correcte en volledige informatie krijgen. Als de keuze valt op een biologisch geneesmiddel (innovatief of biosimilar) is het essentieel dat strikte regels worden nageleefd. Die regels betreffen traceerbaarheid, monitoring en veiligheid, zoals ook het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aangeeft.

www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl/...biosimilars-blijft-nodig