Inloggen

Waarom langdurige antibiotica bij Lyme niet helpt

Bron: Radboudumc • zaterdag 14 januari 2017 10:54

Donderdag 12 januari was bij de NOS op Radio 1 te horen dat een groep patiënten met de ziekte van Lyme een petitie is begonnen voor een andere behandelingsrichtlijn voor de ziekte van Lyme. Zij pleiten voor de invoering van de zogeheten Ilads-richtlijn uit Amerika die langdurige antibiotica voorschrijft. Hiervoor willen ze 40.000 handtekeningen verzamelen.

Over de oorzaak en behandeling van langdurige klachten na eerdere lymeziekte bestaat veel onduidelijkheid. In een grootschalig onderzoek onder leiding van het Lyme Expertisecentrum van het Radboudumc gaven 280 patiënten aan dat langdurige behandeling met antibiotica niet tot betere resultaten leidt dan een korte behandeling. Het is de belangrijkste conclusie van de PLEASE-studie die maart 2016 in het prestigieuze vakblad the New England Journal of Medicine werd gepubliceerd.

De PLEASE-studie is de eerste gerandomiseerde Europese studie die de effecten van langdurig antibioticagebruik bij chronische lymeklachten onderzocht.

Hoogleraar Interne Geneeskunde Bart Jan Kullberg: “Voor sommige vormen van lymeziekte is langere behandeling noodzakelijk. Maar uit de resultaten die de patiënten hier zelf rapporteerden moeten we concluderen dat langdurig antibioticagebruik niet helpt voor patiënten die eerder lymeziekte hebben gehad en met onbegrepen langdurige klachten zitten. Deze patiënten hebben zorg op maat nodig, en niet alleen een recept voor antibiotica.”


Les verder op de website van het Radboudumc.

nieuws.radboudumc.nl/...om-langdurige-antibiotica-bij-lyme-niet-helpt/