Inloggen

Slimme pil stap te ver?

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen • donderdag 16 november 2017 14:41

De FDA heeft voor het eerst een ’slimme pil’ goedgekeurd. Nederlandse medicijngebruikers staan echter niet te popelen om dergelijke pillen te slikken, blijkt volgens de Telegraaf uit onderzoek door het NIVEL.

Het is onduidelijk of en zo ja wanneer de Abilify-sensorpil Nederland bereikt, stelt het College ter beoordeling van Geneesmiddelen. De twee bedrijven die de pil samen hebben ontwikkeld, Otsuka en Proteus Digital Health, denken de therapie-ontrouw in de VS te kunnen terugdringen.

Verschil per aandoening
Therapietrouw blijft ook in Nederland een probleem. Het verschilt per aandoening. Gemiddeld nemen negen van de tien diabetespatiënten hun medicijnen trouw in. Van patiënten die ADHD-geneesmiddelen of onderhoudsmedicatie voor astma/COPD gebruiken is zes op de tien therapietrouw. Bij antidepressiva is dat ruim 80 procent.

Begrip
Uit een recente enquête van het NIVEL onder 800 zorgconsumenten blijkt volgens de Telegraaf dat velen begrip hebben voor enige mate van controle. Het gebruik van slimme medicijndoosjes (dispensers) wordt daarin ’aanvaardbaar’ geacht. 62 procent bleek vóór een slimme medicijnstrip, die ook controleert op inname. Voor een intelligente pleister was 52 procent. Maar een pil met daarin een ’chip’ die registreert dat het geneesmiddel daadwerkelijk is ingenomen, wekte meer weerstand: minder dan de helft van de mensen (40 procent) vond dat het ziekenhuis deze verplichting mag opleggen.

www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl/...e/slimme-pil-stap-te-ver