Het preferentiebeleid raakt de beschikbaarheid van geneesmiddelen. Dat vergroot risico’s van het wisselen van medicatie, zoals medicatiefouten en een lagere therapietrouw van de patiënt. Daarom is een versoepeling van het preferentiebeleid nodig.
Dit staat in een vandaag verschenen rapport van Berenschot. Het adviesbureau stelt vast dat geneesmiddeltekorten relatief vaker voorkomen bij preferent aangewezen geneesmiddelen. Daarom moet het preferentiebeleid gemonitord worden, beveelt Berenschot aan. Bij terugkerende tekorten dient het preferentiebeleid te worden versoepeld en vereenvoudigd. Verder pleit Berenschot ervoor de lijst van geneesmiddelen waarvoor preferentiebeleid geldt te beperken.
Kunst- en vliegwerk
'Voor een doorontwikkeling van het preferentiebeleid pleiten wij al langer', stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. 'We ervaren dagelijks in de apotheek dat de patiënt hinder ondervindt van het preferentiebeleid. Het zijn de apothekers die continu met veel kunst- en vliegwerk aan oplossingen moeten werken.'
Samen met patiëntenorganisaties bood de KNMP vorig jaar een petitie aan voor een preferentiebeleid waarin zorgverzekeraars na twee jaar niet langer één maar vier of vijf middelen aanwijzen als preferent.
Meer tekorten
Berenschot komt tot de conclusie dat Nederland meer tekorten heeft dan andere landen in Europa en dat dit mogelijk samenhangt met lage geneesmiddelenprijzen, een kleine markt en een hoog gebruik van generieke geneesmiddelen. Dit wordt bevestigd door afname van het aantal fabrikanten per geneesmiddel, ondanks de toename van nieuwe leveranciers. 'Lage prijzen en een onzekere, niet flexibele markt maken Nederland minder aantrekkelijk voor generieke geneesmiddelfabrikanten', stelt Bogin-voorzitter Martin Favié. 'Voor goedkope generieke geneesmiddelen betalen we daarom de prijs dat er bij een een tekort niet meteen andere producenten klaar staan om dit op te vangen. Met meer flexibiliteit, zoals het rapport aanbeveelt, kunnen we sneller oplossingen vinden.'
Nadelen beperken
Het Berenschot-rapport is opgesteld in opdracht van de KNMP, de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen en de BOGIN, de brancheorganisatie van biosimilars en generieke geneesmiddelenfabrikanten. Betrokken organisaties willen gezamenlijk kijken hoe ze de nadelige effecten voor de patiënt kunnen beperken.