Inloggen

Aangepast advies dreigend tekort Bactroban Neuszalf 2%

Bron: CBG • zaterdag 5 mei 2018 19:37

Vanaf juni 2018 tot september 2018 is er sprake van een dreigend tekort van de neuszalf met het antibioticum mupirocine (Bactroban 2% Neuszalf 20 mg/g). Zorgverleners hebben hierover eind maart 2018 een brief met risico-informatie ontvangen van GlaxoSmithKline (GSK). Na overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) volgt een aangepast advies aan artsen.

Het advies om orale toediening van antibiotica te overwegen, ter eradicatie van MRSA-dragerschap, is komen te vervallen, omdat dit in de praktijk tot verwarring kan leiden. Ook bij patiënten die een buikspoeling (peritoneale dialyse) krijgen, geldt een aangepast advies: schrijf de neuszalf niet voor maar gebruik een alternatief. Verder wordt extra verwezen naar de richtlijn 'Behandeling MRSA-dragers – feb. 2012' van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB). De andere adviezen blijven hetzelfde (zie nieuwsbericht van 28 maart 2018: Dreigend tekort antibioticum Bactroban Neuszalf 2%).

Het advies aan artsen is om het gebruik van Bactroban Neuszalf zoveel mogelijk te beperken. Gebruik Bactroban Neuszalf alleen voor de indicaties die in de brief staan en volgens de SWAB-richtlijnen. Dit is noodzakelijk om het tekort van de neuszalf te overbruggen.

Brief met risico-informatie
GSK heeft over dit onderwerp een aangepaste brief verstuurd, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en IGJ gestuurd naar infectiologen, microbiologen, ziekenhuisapothekers, openbaar apothekers, nefrologen, (thorax)chirurgen, orthopeden, KNO-artsen en huisartsen. Ook de VIZ, KNMP, NVZA, NGH, LHV, NVKNO, NOV, NVvh, NVT, NfN en NVMM zijn geïnformeerd.

www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2018/05/03/dhpc-bactroban