Onderzoekers van de Erasmus Universiteit zijn bezorgd over de toegankelijkheid van medicijnen tegen kanker vanwege de soms hoge kosten bij introductie. De stelling dat geneesmiddelenmakers excessieve prijzen vragen, herkent de Vereniging niet.
Het is ook voor de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen helder dat er veel vragen bestaan rond de prijs van sommige dure geneesmiddelen. We willen allemaal dat iedere patiënt, ook als het gaat om een hele zeldzame aandoening, de best mogelijke behandeling krijgt. Daarvoor is veel geld nodig van investeerders die bereid zijn om grote risico’s te lopen.
Beheersbaar
Tegelijk willen we allemaal dat de kosten voor de zorg beheersbaar blijven. Dat allemaal voor elkaar krijgen, is een ingewikkelde opgave waar de geneesmiddelsector graag over meedenkt. De Vereniging staan dan ook open voor iedere bijdrage aan dit belangrijke debat.
Rekenmodel
Volgens het model van de hoogleraren Carin Uyl en Bob Löwenberg van de Erasmus Universiteit Rotterdam zouden geneesmiddelenmakers soms wel elf keer meer vragen voor een nieuw geneesmiddel dan de werkelijke kosten. Daar is veel op af te dingen. Dit is dan ook vooral een theoretisch model, dat weinig rekening houdt met de praktijk.
Astronomisch
Wanneer de stelling zou kloppen, zou zich dat moeten vertalen in astronomische winsten bij farmaceutische ondernemingen. Daar is geen sprake van. De gemiddelde winst van succesvolle geneesmiddelenbedrijven ligt tussen de tien en de twintig procent. Volgens dit model zou dat veel hoger moeten liggen.
Lees verder op de website van Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.