In 2015 zagen huisartsen en huisartsenposten 92.000 mensen met een brandwond. Relatief zijn dit vaker kinderen van 0 tot en met 4 jaar, uit meer stedelijke gebieden en mensen uit gebieden met relatief lagere inkomens. Het Nivel bracht deze cijfers voor het eerst in kaart, in nauwe samenwerking met de Nederlandse Brandwonden Stichting.
Sommige bevolkingsgroepen lopen meer risico op brandwonden. Zo hebben kinderen tussen 0 en 4 jaar hebben bijna drie keer zoveel kans om met een brandwond naar de huisarts te komen. Dit zijn voornamelijk jongens. Bij de wat oudere kinderen en volwassenen zijn meisjes en vrouwen juist oververtegenwoordigd. Tussen 2010 en 2015 steeg met name het aantal vrouwen met brandwonden.
Er zijn pieken in de zomermaanden en rond de jaarwisseling. Daarnaast lijkt sociaaleconomische status een rol te spelen. In postcodegebieden met lagere inkomens, een hoger percentage mensen met een migratie-achtergrond en in gebieden met een hogere stedelijkheidsgraad, gaan meer mensen met brandwonden naar de huisarts dan in andere gebieden.
Lees verder op de website van het Nivel.