Inloggen

Zorgaanbieders horen patiënten te informeren over kosten behandeling

Bron: Nederlandse Zorgautoriteit • vrijdag 22 juni 2018 15:39

Zorgaanbieders moeten patiënten zorgvuldig en tijdig informeren over de kosten van de zorg die zij (gaan) leveren. Dit geldt met name wanneer de patiënt een deel van de kosten van de behandeling zelf zal moeten betalen, zoals het geval is bij niet-gecontracteerde zorg. Dit volgt uit de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) en onze beleidsregels (met name de beleidsregel Transparantie zorgaanbieders.

De recent gepubliceerde uitspraak van de rechtbank Den Haag tussen Zilveren Kruis en enkele ziekenhuizen verandert dat niet. De uitspraak gaat over de informatieverstrekking aan een patiënt met een polis met selectieve contractering, een zogenoemde budgetpolis. De patiënt ging naar een ziekenhuis, maar dit ziekenhuis bleek voor deze specifieke polis niet door Zilveren Kruis te zijn gecontracteerd. De patiënt wist dit niet en kreeg na de behandeling een rekening, omdat hij een deel van de kosten zelf moest betalen.

De uitspraak gaat over de situatie in 2014-2015. Destijds was het voor een zorgaanbieder moeilijk om te controleren wat voor polis een verzekerde precies had en of de zorgaanbieder gecontracteerd was voor die polis. De rechtbank geeft aan dat zorgaanbieders de informatie over de kosten van de behandeling niet hoeven te verstrekken als de zorgverzekeraar hen onvoldoende heeft geëquipeerd om de daarvoor relevante informatie over de polis gemakkelijk te kunnen achterhalen.

www.nza.nl/...rs-horen-patienten-te-informeren-over-kosten-behandeling