Inloggen

Medicijnen testen en ontdekken met bloedvaten op een chip

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen • zondag 19 augustus 2018 10:17

‘Heel spannend’ is de manier waarop in Leiden op een nieuwe manier wordt gezocht naar nieuwe medicijnen, aldus Elsevier. Voor patiënten met de erfelijke ziekte van Rendu- Osler-Weber, ook bekend als HHT, is er geen geneesmiddel; artsen bestrijden slechts symptomen.

Slimme manier
Door stamcellen op een chip te kweken tot bloedvaten, is het mogelijk om op een slimme manier te zoeken naar medicijnen, zegt Christine Mummery, hoogleraar ontwikkelingsbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. ‘Dat vind ik heel spannend.’

CRISPR-CAS
In het laboratorium kunnen wetenschappers erfelijke foutjes in het DNA tegenwoordig makkelijk verhelpen. Zeker na de ontdekking van CRISPR-CAS, een techniek waarmee onderzoekers makkelijk in DNA kunnen knippen en plakken. Na zo’n verbetering hebben de onderzoekers opeens twee bijna identieke cellen: een gezonde en een zieke.

Wanneer dan een medicijn wordt getest, staat vast dat de verschillen volledig door het medicijn ontstaan, en niet door eventuele verschillen tussen mensen.

Minder uitval
Behalve aan bloedvaten wordt gewerkt aan een ‘hart op een chip’ en ‘hersenen op een chip’. Het doel is om robots geautomatiseerd veel medicijnen te laten testen. Oude medicijnen die ooit zijn ontwikkeld voor andere ziekten, maar ook geheel nieuwe stoffen. ‘Er zijn voorbeelden dat je zo sneller van het ontdekken naar het ontwikkelen van een medicijn gaat,’ zegt Robert Passier, hoogleraar toegepaste stamceltechnologie, in Elsevier. Nu gebeurt onderzoek vaak nog op muizen. De hoop is dat minder mogelijke medicijnen uitvallen, omdat de gelijkenissen tussen chips en mensen groter zijn dan tussen muizen en mensen. En hopelijk zijn er ook minder proefdieren nodig.

www.vereniginginnovatievegeneesmiddelen.nl/...t-bloedvaten-op-een-chip