Inloggen

Verbeterde methode voor kwaliteitscontrole van EPO-varianten

Bron: Universiteit Utrecht • woensdag 22 augustus 2018 18:48

EPO is niet alleen een middel dat door atleten wordt misbruikt. Het is eigenlijk bedoeld als medicijn voor patiënten met bloedarmoede. De productie van deze therapeutische EPO en soortgelijke biologische medicijnen kan nu naar een hoger niveau worden getild met een methode die is ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Copenhagen University in Denemarken.

Biosimilar
De farmaceutische industrie is druk bezig om biosimilar- en biobetterproducten te introduceren. Dit zijn varianten van de dure farmaceutica die in het afgelopen decennium zijn geïntroduceerd. Vaak gebeurt dat met het veranderen van de eiwit glycosylering.
Hun methode maakt het voor het eerst mogelijk om ontworpen en geproduceerde EPO-varianten te onderscheiden en te classificeren, waarbij vooral de variatie in glycosylering wordt afgestemd. Dit is essentieel voor het optimaliseren van de productie van EPO-varianten waar elke patiënt het meeste baat bij heeft. De resultaten van hun onderzoek worden vandaag gepubliceerd in Nature Communications.


Lees verder op de website van Universiteit Utrecht.

www.uu.nl/...beterde-methode-voor-kwaliteitscontrole-van-epo-varianten