Inloggen

Diclofenac blijft de aandacht houden van het CBG

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • zaterdag 8 september 2018 12:46

Van pijnstillers met ontstekingsremmende werking (NSAID’s) zoals diclofenac is bekend dat ze hartproblemen en maagproblemen kunnen veroorzaken. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) deelt de zorgen over de soms ernstige bijwerkingen bij het gebruik van NSAID’s. Een recent verschenen Deens wetenschappelijk onderzoek heeft opnieuw de veiligheid van NSAID’s bestudeerd. Het CBG gaat dit onderzoek zorgvuldig beoordelen om na te gaan of bijsluiters aangepast dienen te worden en of er aanleiding is om de vrije verkoop van bepaalde NSAID’s te heroverwegen.

De bijwerkingen van NSAID’s zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen hebben constant de aandacht van het CBG en worden voortdurend gemonitord. Lareb monitort de bijwerkingen.

In Nederland zijn sommige NSAID’s, waaronder diclofenac, zonder recept verkrijgbaar. Nieuwe wetenschappelijke onderzoeksgegevens over de veiligheid van NSAID's, zoals het recent verschenen Deense onderzoek, hebben daarom onze volledige aandacht. Zonodig kan de bijsluiter worden aangepast of de verkrijgbaarheid, met of zonder recept, worden aangepast. In 2013 zijn de waarschuwingen bij het gebruik van dicofenac aangescherpt om de mogelijke risico’s op hartproblemen te beperken. Dit is ook toegepast in de Nederlandse bijsluiters.

Gebruikers advies
Artsen bevelen paracetamol aan als zelfhulpmiddel bij pijn en koorts. Als een NSAID nodig is, geldt: gebruik de laagst werkzame dosis, voor de kortst mogelijke periode. Voor diclofenac geldt maximaal 75 mg per dag voor maximaal 5 dagen, tenzij een arts anders heeft voorgeschreven. Gebruik geen diclofenac als u problemen heeft met uw hart of bloedvaten. Raadpleeg indien nodig uw arts. Voor volledige productinformatie en gebruiksadviezen zie de bijsluiter.

Verkoop van diclofenac
Het CBG bepaalt waar diclofenac verkrijgbaar mag zijn. Het CBG heeft in 2009 bepaalt dat diclofenac bij lage doseringen en kortdurend gebruik zelfzorgmiddelen zijn. Alleen de laagst verkrijgbare tablet sterkte (12.5 mg tablet) is verkrijgbaar bij de drogist in kleine verpakkingen van maximaal 24 eenheden. Grotere verpakkingen en hogere tabletsterktes (25 mg) zijn alleen bij de apotheek verkrijgbaar. Tabletten van 50 en 100 mg zijn uitsluitend te verkrijgen op recept. Als er nieuwe gegevens over de veiligheid beschikbaar komen, kan dit aanleiding zijn om dit te heroverwegen.


www.cbg-meb.nl/.../07/diclofenac-blijft-de-aandacht-houden-van-het-cbg