Artsen die steun of advies zoeken bij complexe besluitvorming rond het levenseinde bij kinderen kunnen vanaf 1 oktober telefonisch terecht bij het Artsensteunpunt Levenseinde Kinderen.
Het steunpunt adviseert en denkt mee met vragen over bijvoorbeeld het proces van besluitvorming in de behandeling, behandelingsbeperkingen of beslissingen over het levenseinde. Ook kan een arts na overlijden van een kind een beroep doen op het steunpunt voor een steungesprek met een collega over het verloop. Hierbij kunnen zowel procedurele, inhoudelijke als gevoelsmatige aspecten besproken worden. Het steunpunt is niet bedoeld voor acute zorgvragen of als ‘second opinion’-groep. Kortom: het Artsensteunpunt faciliteert intercollegiale consultatie en denkt mee bij medisch-ethische dilemma’s.
Samenstelling en werkwijze
Het Artsensteunpunt Levenseinde Kinderen bestaat uit een kerngroep van kinderartsen en artsen voor verstandelijk gehandicapten (AVG). Zij vormen koppels die telefonisch advies en steun bieden. Wanneer een arts via het telefoonnummer een beroep doet op het Artsensteunpunt zorgt een koppel, van AVG en kinderarts, voor een snel eerste contact en een inhoudelijke reactie. Op de achtergrond is een multidisciplinair team van experts, waaronder een KNMG-ethicus, beschikbaar voor verdere bespreking van lastige dilemma’s.
Evaluatie
Na een pilotfase van negen maanden worden de samenstelling en werkwijze van het Artsensteunpunt geëvalueerd en zo nodig bijgesteld. Ook is de pilot bedoeld om meer zicht te krijgen in het aantal vragen en het type vragen dat er bij artsen leeft omtrent complexe besluitvorming rond het levenseinde bij kinderen. Deze informatie is behulpzaam bij het verder ontwikkelen van goede zorg aan kinderen rond het levenseinde.