De registratie van leefstijlcoaches in het AGB-register komt langzaam op gang. Op 4 januari hadden 293 zorgverleners zich geregistreerd als leefstijlcoach. Op de landkaart is te zien waar deze leefstijlcoaches gevestigd zijn. Uit dit kaartje blijkt ook dat er in Nederland gebieden zijn waar nog geen enkele leefstijlcoach zich heeft geregistreerd in het AGB-register. Dat betekent dat nog niet in alle gebieden in Nederland gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) beschikbaar is.
Aangepaste levensstijl als medicijn
Een zorgaanbieder die de GLI gaat leveren en daarvoor een vergoeding wil ontvangen van de zorgverzekeraars, moet zich registreren in het AGB-register van Vektis. Dit geldt voor nieuwe zorgaanbieders die alleen gecombineerde leefstijlinterventie aanbieden. En voor zorgaanbieders die al geregistreerd zijn in het AGB-register (zoals fysiotherapeuten, oefentherapeuten, diëtisten en samenwerkingsverbanden) en die vanaf 1 januari 2019 ook gecombineerde leefstijlinterventie mogen aanbieden. Aanbieders volgen voor GLI een erkende opleiding. Naast een inschrijving in een kwaliteitsregister hebben zij ook een licentie nodig voor 1 van de 3 GLI-leefstijlprogramma’s.
Vanaf 1 januari 2019 wordt gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) gericht op gedragsverandering en gewichtsverlies vergoed vanuit de basisverzekering. De helft van alle volwassen Nederlanders heeft last van overgewicht of obesitas. Vaak hebben chronische aandoeningen, zoals diabetes, een direct of indirect verband met zwaarlijvigheid. Chronische aandoeningen zijn te behandelen met medicijnen of met het aanpassen van de levensstijl. Een aangepaste levensstijl als medicijn dus.
Lees verder op de website van Zorgverzekeraars Nederland.