De milieurisico’s van medicijnresten in oppervlaktewater zijn veel groter dan tot dusver gedacht. Dit blijkt uit een grote wetenschappelijke studie van milieukundigen van de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Al langer is bekend dat in sloten, vaarten en meren soms forse concentraties van werkzame stoffen uit geneesmiddelen zitten. Ze komen via rioolwaterzuiveringsinstallaties in het milieu. In veel andere landen komen de stoffen zelfs ongezuiverd in het milieu. De Nijmeegse wetenschappers hebben van twee middelen die wereldwijd aan patiënten worden voorgeschreven berekend wat er in het milieu terechtkomt. Ze stellen vast dat de milieurisico’s tien tot twintig keer hoger zijn dan in 1995, toen er eerdere ramingen zijn gedaan. Ze pleiten voor meer onderzoek.
Hun onderzoek is vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Research Letters. De milieukundigen onderzochten carbamazepine, een middel dat onder meer bij epilepsie worden gebruikt. Het tweede middel is ciprofloxacine, een antibioticum dat bij infecties aan de blaas, de luchtwegen, de huid, botten en darmen wordt voorgeschreven.
Lees verder op de website van Trouw.