Inloggen

Verhoogd risico op ernstige leverschade bij gebruik RoActemra

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • zondag 7 juli 2019 13:35


Patiënten die het reumamedicijn tocilizumab (RoActemra) gebruiken lopen een hoger risico op ernstige leverschade, waaronder acuut leverfalen. Hierdoor kan transplantatie nodig zijn. Dit blijkt uit een uitgebreide analyse van klinische gegevens. Medicijnautoriteit CBG adviseert patiënten om alert te zijn op symptomen van leverschade, denk dan aan misselijkheid, braken, buikpijn of een gelige huid of ogen. Zorgverleners krijgen het advies om de leverfunctie bij gebruikers van dit medicijn regelmatig te controleren.

Tocilizumab is een medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van volwassenen met matige tot ernstige actieve reumatoïde artritis en bij reuscelarteritis (een ziektewaarbij slagaders (meestal van het hoofd) ontstoken zijn).  Het wordt meestal in combinatie met methotrexaat gegeven. Tocilizumab wordt ook gebruikt bij de behandeling van kinderen (vanaf 2 jaar) met actieve systemische juveniele idiopathische artritis (sJIA) en actieve polyarticulaire juveniele idiopathische artritis (pJIA).

Advies aan patiënten
Als u  tocilizumab gebruikt, dan zal uw arts regelmatig bloedonderzoek doen. Zo controleert uw arts of u leverproblemen heeft. Als er blijkt dat er problemen zijn met uw lever, dan overlegt uw arts met u en wordt de behandeling mogelijk aangepast, onderbroken of stopgezet.

Ervaart u verschijnselen van leverschade tijdens behandeling met tociliuzumab zoals misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid, verminderde eetlust, of merkt u dat uw ogen of huid er gelig uitzien? Roep dan onmiddellijk medische hulp in.

www.cbg-meb.nl/...risico-op-ernstige-leverschade-bij-gebruik-roactemra