Inloggen

Persbericht Vertex nav artikel in AD over Orkambi

Bron: Vertex Pharmaceuticals (Netherlands) B.V • woensdag 28 augustus 2019 21:29

Persbericht van Vertex:


We hebben vanochtend het artikel in het Algemeen Dagblad gelezen, getiteld 'Een doosje Orkambi graag. Dat is dan 12.000 euro' en we willen graag een aantal aspecten in deze publicatie verduidelijken, aangezien zij kunnen zorgen voor onrust binnen de bredere CF-gemeenschap.


ORKAMBI® is momenteel in Nederland beschikbaar voor alle in aanmerking komende patiënten die het nodig hebben. Het is immers opgenomen en vergoed binnen het basispakket van de zorgverzekering op basis van een overeenkomst met de gezondheidsinstanties. ORKAMBI® is in 2015 in Europa goedgekeurd en is het eerste geneesmiddel dat zich richt op de onderliggende oorzaak van cystic fibrosis (CF) - en dus niet alleen op de symptomen – bij CF-patiënten met twee kopieën van de F508del-mutatie. Wij herkennen ons niet in de vermelding in het artikel dat 60% van de patiënten geen enkele verbetering van een behandeling met ORKAMBI® ondervindt of vertoont. De beschikbare klinische en real-life data van ORKAMBI® tonen een tragere achteruitgang van de longfunctie, minder pulmonale exacerbaties, minder gebruik van IV-antibiotica, vooruitgang in gewichtstoename (BMI) en minder ziekenhuisopnames in vergelijking met de beste ondersteunende zorg.


CF is een zeldzame, levensbedreigende genetische ziekte die progressief verslechtert. Patiënten met CF krijgen gepersonaliseerde zorg en behandeling in gespecialiseerde CF-centra.


De afgelopen 20 jaar hebben de wetenschappers en clinici van Vertex gedaan wat ooit onmogelijk leek - het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen om de onderliggende oorzaak van CF te behandelen. In Nederland zijn alle geneesmiddelen uit ons goedgekeurde portfolio beschikbaar voor alle in aanmerking komende patiënten.


Het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid heeft onlangs, in aanvulling op ORKAMBI®,  ook ingestemd met de vergoeding van SYMKEVI® (tezacaftor/ivacaftor) voor mensen met CF van 12 jaar en ouder die twee exemplaren van de F508del-mutatie hebben. Vanaf 1 augustus 2019 maakt dit geneesmiddel ook deel uit van het Nederlandse basispakket van de zorgverzekering.


De prijs van onze medicijnen weerspiegelt de grote waarde die ze voor patiënten hebben en onze inzet in de strijd tegen CF. Ons doel is om CF te genezen en daarom blijven we investeren in het wetenschappelijk onderzoek om nieuwe medicijnen te ontdekken en te ontwikkelen voor patiënten met CF die daar baat bij hebben.­­

www.vrtx.com/about-us/locations