Een carrièreswitch op je zestigste. Op je zeventigste met een snowboard de berg af. En als tachtigplusser op safari naar Afrika. Wie gezond oud wordt, kan zijn bucketlist blijven vullen.
Tot in de eeuwigheid leven is te hoog gegrepen, maar volgens recent onderzoek moeten we in de toekomst de 115 kunnen aantikken. Dat klinkt veelbelovend, alleen zijn de extra jaren die we erbij krijgen vaak niet onze beste. Broze botten, diabetes, een hartziekte of een haperend geheugen: allemaal kwalen die niet echt handig zijn op skivakantie of safari.
Het kan anders, daar zijn de auteurs van Gezond naar 115 van overtuigd. In dit boek gaan ze op zoek naar het geheim van een gelukkig, lang en gezond leven. Ze bestuderen wetenschappelijk onderzoek en bezoeken experts en ervaringsdeskundigen uit de hele wereld. Gezond naar 115? Je kunt in ieder geval een serieuze poging wagen. Lang actief blijven dus, want die geraniums wachten wel. Eet regelmatig witlof, en kies voor voeding waar je even mee bezig bent. Houd je darmen in tiptop conditie voor een gezonde bovenkamer. En ga schapen hoeden.
Auteurs
Prof. dr. Eric Claassen (1957) is immunoloog, ondernemer en hoogleraar ondernemerschap aan de vu in Amsterdam. Hij werkt al meer dan dertig jaar aan innovatie in voeding en darmgezondheid.
Ir. Lisette de Jong (1973) is voedingskundige en wetenschapsjournalist. Ze schrijft over gezond leven, duurzame technologie en andere zaken die de wereld mooier maken. Lisette is coauteur van Ons mooie voedselboek.
Heidi Klijsen (1970) is journalist, gespecialiseerd in gezondheid, personal finance en recht. Ze is eindredacteur van de Consumentengids en schrijft en schreef voor onder meer Elsevier, nrc, Zin en de Gezondgids.