Inloggen

Extra maatregelen voor ontstekingsremmer methotrexaat

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • donderdag 7 november 2019 8:54

Bij het gebruik van methotrexaat bij ontstekingsziekten komen nog steeds fouten voor in de hoeveelheid die patiënten innemen. Ondanks eerder genomen maatregelen. Deze fouten kunnen ernstige gevolgen hebben. Daarom komt medicijnautoriteit CBG nu met extra maatregelen voor een juist gebruik van de hoeveelheden. Zo krijgen zorgverleners het advies om de patiënt de juiste hoeveelheden extra goed uit te leggen. Ook komen er duidelijke waarschuwingen op de verpakking. En aanpassingen in de productinformatie en de bijsluiter. Voor gebruikers komt er een patiëntenkaart.

Methotrexaat wordt gebruikt voor de behandeling van bepaalde soorten kanker en ook bij ontstekingsziekten, zoals een bepaald soort reuma (reumatoïde artritis), de huidziekte psoriasis en de ziekte van Crohn. Voor ontstekingsziekten gebruiken patiënten het medicijn één keer per week, terwijl patiënten met kanker dezelfde hoeveelheid soms dagelijks krijgen. Hierdoor ontstaat soms verwarring.

Advies aan patiënten
Gebruikt u methotrexaat voor de behandeling van een ontstekingsziekte? Gebruik methotrexaat niet vaker dan één keer per week en bepaal hiervoor samen met uw arts een vaste dag.


Advies aan zorgverleners
Geef de patiënt volledige en duidelijke doseerinstructies over de dosering van éénmaal per week en controleer bij elk(e) nieuw(e) voorschrift of verstrekking of de patiënt/verzorger dit begrijpt. Bepaal samen met de patiënt/verzorger op welke dag van de week de patiënt methotrexaat gebruikt. Leg de patiënt/verzorger uit wat de signalen van overdosering zijn en verzoek hem/haar om onmiddellijk contact op te nemen met een arts bij een vermoedelijke overdosering.


Brief met risico-informatie
De betreffende firma’s hebben over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verstuurd naar reumatologen, pediatrische reumatologen, dermatologen, gastro-enterologen, openbare apothekers en ziekenhuisapothekers (en alle hiervoor genoemde zorgverleners in opleiding).

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt farmacovigilantie of geneesmiddelenbewaking genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) op de hoogte gebracht.

www.cbg-meb.nl/...xtra-maatregelen-voor-ontstekingsremmer-methotrexaat