Een vermoeden dat een geneesmiddel een negatief effect heeft op covid-19, is geen goede reden om een patiënt daarmee te laten stoppen. Dat zeggen Sander Borgsteede e.a. in een artikel in het Geneesmiddelenbulletin.
Zij doelen hierbij op middelen waarover onrust is ontstaan, omdat ze mogelijk de kans op besmetting en het beloop van covid-19 negatief kunnen beïnvloeden. Het gaat hierbij om ACE-remmers, angiotensine-II-antagonisten, NSAID’s, pioglitazon en corticosteroïden. Volgens Borgsteede e.a. is de onderbouwing voor een negatieve invloed van deze middelen onvoldoende. Staken vanwege ‘een verondersteld, maar niet bewezen negatief effect op covid-19 kan ernstige gevolgen hebben voor het ziektebeeld waarvoor deze middelen worden gegeven.’
Met name over RAAS-remmers (ACE-remmers en angiotensine-II-antagonisten) is al veel geschreven in relatie tot covid-19. SARS-CoV-2 maakt gebruik van ACE-2-receptoren om een cel binnen te dringen. Het idee is dat RAAS-remmers het aantal ACE-2-receptoren verhogen, en daarmee de kans op besmetting en een ernstiger beloop vergroten. Borgsteede e.a. wijzen erop dat er onvoldoende bewijs is dat RAAS-remmers de hoeveelheid ACE-2-receptoren verhogen bij zowel dieren als mensen. Verder is uit observationeel onderzoek uit Wuhan naar voren gekomen dat hypertensie en diabetes mellitus geassocieerd lijken met ernstiger beloop van covid-19. Bij deze studies is echter niet gecorrigeerd voor onder meer gebruik van geneesmiddelen, comorbiditeit en leeftijd. Daardoor valt niet te zeggen wat de oorzaak is van het waargenomen ernstiger beloop.