Inloggen

Kamerlid zet vraagtekens bij preferentiebeleid

Bron: Nefarma • vrijdag 24 januari 2014 15:09

Tweede Kamerlid Henk van Gerven (SP) heeft minister Schippers om uitleg gevraagd over het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Aanleiding voor de vragen aan de minister zijn berichten dat patiënten met schildklierproblemen verplicht zijn van geneesmiddel te wisselen door het preferentiebeleid. Bovendien gaat de actie in tegen de richtlijnen van het NHG en tegen de KNMP-richtlijn.


Van Gerven wil weten of de minister bekend is met het verschijnsel dat patiënten die middelen gebruiken met de werkzame stof levothyroxine problemen kunnen ondervinden bij het overstappen naar een ander middel, omdat de dosering anders is en de hulpstoffen anders zijn.


Volgens Van Gerven leidt het preferentiebeleid tot extra controles en last voor de patiënt. Hij wil weten of de minister de extra kosten en dit nadeel vindt opwegen tegen “de paar euro die bespaard wordt”.
Het Kamerlid vindt dat de zorgverzekeraars op deze manier op de stoel van de arts en de apotheker gaan zitten. Van Gerven vindt dat de richtlijnen van NHG en KNMP nooit door een zorgverzekeraar mogen worden overruled.

www.nefarma.nl/...14/01/kamerlid-zet-vraagtekens-bij-preferentiebeleid