Inloggen

IVM continueert ondersteuning voor zorgverleners

Bron: Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) • donderdag 30 januari 2014 18:45

Huisartsen van apothekers zijn ook in 2014 verzekerd van goede ondersteuning bij het verbeteren van hun voorschrijfgedrag. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft namelijk twee grote aanbestedingstrajecten van het ministerie van Volksgezondheid gewonnen. Net als voorgaande jaren blijft het instituut materialen ontwikkelen voor het Farmacotherapeutisch Overleg (FTO). Daarnaast onderzoekt het IVM in 2014 voor de negende keer de voorschrijfcijfers van huisartsen en maakt de eigen cijfers voor ze inzichtelijk.

In 2014 ontwikkelt het IVM FTO-materialen over zes verschillende thema's. Dit doet de organisatie samen met het NHG en de KNMP. Het IVM werkte voor de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen al samen met Vektis en Zorgverzekeraars Nederland, en blijft dit ook in 2014 doen. De trajecten zijn toegekend voor 2 jaar met een optie op meerdere jaren, en dus krijgt het IVM ook in 2015 de gelegenheid van het ministerie beide vormen voor ondersteuning van huisartsen en apothekers voort te zetten.

Medicijnbalans
Het IVM krijgt daarnaast in 2014 van het ministerie van Volksgezondheid instellingssubsidie voor het programma Medicijnbalans. Dit programma geeft actuele, objectieve informatie over nieuwe geneesmiddelen. In het kader van dit programma ontwikkelt het IVM Medicijnjournaals en webcasts met experts om zorgverleners te informeren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van nieuwe medicijnen. Dit voorjaar organiseert het IVM samen met Nefarma een Lagerhuisdebat voor Medicijnbalans.

Scholing en medicatieproces
Voor de caresector ontwikkelt het IVM in 2014 net als voorgaande jaren nascholingen en e-learningen om de kennis van zorgverleners over het goed gebruik van medicijnen bij te spijkeren. Daarnaast biedt de organisatie verschillende mogelijkheden om knelpunten in het medicatieproces in zorginstellingen in kaart te brengen. Hiermee kunnen zorginstellingen structureel hun medicatieveiligheid verbeteren.

www.medicijngebruik.nl/nieuws/detail/20160