De indicatie voor het gebruik van metoclopramide (Primperan) wordt beperkt. Het is belangrijk dat metoclopramide alleen wordt voorgeschreven voor kortdurend gebruik en met de aanbevolen doses en dosisintervallen. Dit om het risico op neurologische en andere bijwerkingen te minimaliseren.
Vanwege het risico op bijwerkingen bij hoge dosis is de metoclopramide zetpil van 20 mg sinds januari 2014 niet meer leverbaar, de registratie is doorgehaald. Voor de orale oplossing zal een doseerpipet geleverd worden om het risico op overdosering te verlagen. Belangrijk is dat volwassen patiënten maximaal 5 dagen metoclopramide gebruiken en de maximumdosis binnen een periode van 24 uur beperkt wordt tot 30 mg (of 0,5 mg/kg lichaamsgewicht). Bij patiënten in de leeftijd van 1 – 18 jaar wordt aanbevolen tot gebruik als een tweedelijnsoptie. Er is een contra-indicatie voor patiënten jonger dan 1 jaar en metoclopramide mag bij deze kinderen in geen geval worden gebruikt.
Dit schrijft de firma Sanofi-Aventis in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar huisartsen, kinderartsen, oncologen, apothekers, ziekenhuisapothekers, IC-artsen, intensivisten, chirurgen en KNO-artsen.
Metoclopramide is bedoeld voor de preventie en behandeling van braken en misselijkheid vanwege verschillende redenen (na de behandeling met chemotherapie tegen kanker, bij radiotherapie, na een operatie, of in relatie met migraine) bij volwassenen en kinderen. Het middel is beschikbaar in verschillende farmaceutische formuleringen (tablet, drank, zetpil en oplossing voor intraveneus gebruik). In bepaalde klinieken werd de 20 mg zetpil vorm van metoclopramide veelvuldig gebruikt. Nu de handelsvergunning voor deze dosering is doorgehaald moet voor deze patiënten individueel worden bekeken welke alternatieven zinnig en mogelijk zijn.