Inloggen

Indicatie Protelos/Osseor aangescherpt

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • maandag 17 maart 2014 18:36

De indicatie voor strontiumranelaat (Protelos/Osseor) wordt ingeperkt. Belangrijk is dat strontiumranelaat alleen nog gebruikt mag worden voor de behandeling van ernstige osteoporose, als andere geneesmiddelen niet gebruikt kunnen worden door bijvoorbeeld intolerantie of contra-indicaties. Daarnaast dienen patiënten regelmatig gecontroleerd te worden op cardiovasculaire problemen, zoals ongecontroleerde hypertensie, ischemische hartziekte, perifere arteriële ziekte of cerebrovasculaire ziekte, omdat strontiumranelaat dan niet gebruikt mag worden.


Dit schrijft de firma Servier Nederland Farma BV in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar huisartsen, internisten, reumatologen, orthopeden, geriaters, apothekers en ziekenhuisapothekers.

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) op de hoogte gebracht. Een overzicht van DHPC's is te vinden op de website van het CBG.

www.cbg-meb.nl/...l/Indicatie_Protelos-Osseor_aangescherpt/default.htm