Inloggen

Nieuwe versie Benchmark Voorschrijven beschikbaar

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) • maandag 24 maart 2014 14:05

De indicatorenset van de Benchmark Voorschrijven is aangepast aan actuele wijzigingen op het gebied van huisartsindicatoren. Op verzoek van apothekers zijn tevens enkele functionaliteiten van de rapportage verbeterd.
Wijzigingen indicatoren

Een aantal indicatoren uit de Benchmark Voorschrijven is komen te vervallen. De reden hiervoor is dat deze indicatoren uit de Monitor Voorschrijfgedrag Huisartsen van IVM en Vektis zijn gehaald en in aansluiting daarop ook uit de Benchmark Voorschrijven. Het betreft de volgende indicatoren:


  • 4.3 Voorkeursmiddelen ACE-remmers
  • 4.7a Dosering atorvastatine en rosuvastatine, nieuwe gebruikers
  • 6.1a Voorkeursmiddelen protonpompremmers, nieuwe gebruikers
  • 8.1a Voorkeursmiddelen bisfosfonaten, nieuwe gebruikers


Daarnaast zijn de volgende indicatoren inhoudelijk gewijzigd:


  • 4.5a en 4.5b Voorkeursmiddelen cholesterolverlagende middelen (was Voorkeursmiddelen statines). Wijziging: behalve de statines zijn nu ook de overige cholesterolverlagers in de noemer opgenomen
  • 4.6a Voorkeursmiddel en -dosering statines, nieuwe gebruikers (was Dosering simvastatine, nieuwe gebruikers). Wijziging: alle statines worden in de noemer opgenomen, waardoor de indicator nu zowel kijkt of de eerste statine waarmee een patiënt start simvastatine is, als ook naar de dosering.

Verbeterde functionaliteiten


Op verzoek van apothekers hebben wij ervoor gezorgd dat als de Benchmark Voorschrijven voor een FTO-groep van huisartsen wordt opgevraagd, niet alleen het totaal van de groep maar ook direct de uitsplitsing naar individuele huisartscodes in beeld verschijnt.

Tevens geven we met rode en groene kleuren aan of een uitkomst op een indicator gelijk aan of lager ligt dan de score die de helft van de Nederlandse openbare apotheken behaalt (rood), of dat een apotheek met zijn uitkomst behoort tot de 10% hoogste scorende apotheken (groen). Op deze manier wordt in één oogopslag duidelijk op welke indicatoren goede uitkomsten worden behaald of waar verbetering wenselijk is.

www.sfk.nl/...ties/productnieuws/nieuwe-versie-benchmark-voorschrijven