Inloggen

Duidelijkheid over bevoegdheid tot aanpassing insulinedosering

Bron: Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) • maandag 5 mei 2014 18:20

De Wet BIG en de Geneesmiddelenwet bepalen dat andere zorgverleners, zoals doktersassistenten en praktijkondersteuners, geen recept kunnen uitschrijven. Ook niet in opdracht van een arts. Voor de aanpassing van de dosering van insuline wordt echter geen recept gebruikt. De behandelend arts kan zijn medewerker(s) de dosering zonder zijn tussenkomst laten aanpassen. Het ministerie van VWS heeft deze verduidelijking gegeven op verzoek van KNMG en LHV.


Sinds de inwerkingtreding van de Wet BIG bestaat er een aparte regeling voor het verrichten van zogenaamde voorbehouden handelingen, waarin wordt aangegeven wie zelfstandig bevoegd zijn die handelingen te verrichten. Ook ten aanzien van de voorbehouden handeling voorschrijven van UR-geneesmiddelen bepaalt de Wet BIG welke beroepsbeoefenaren bevoegd zijn. In combinatie met de Geneesmiddelenwet is bepaald dat terhandstelling van geneesmiddelen door de apotheker plaatsvindt op basis van een recept dat is ondertekend door een arts, tandarts, verloskundige, diabetesverpleegkundige, longverpleegkundige en (via het experimenteerartikel 36a) de physician assistant en de verpleegkundig specialist.

Arts verantwoordelijk voor gehele voorschrijfproces
In de praktijk blijkt dat delen van het proces voorafgaand aan het schrijven van een recept, gedaan wordt door bijvoorbeeld doktersassistenten en praktijkondersteuners, waarna de arts het recept controleert en door middel van een ondertekening autoriseert. Van belang is dat hiermee de arts verantwoordelijk blijft voor het gehele proces van het voorschrijven.

Aanpassen dosering
Ook het aanpassen van de dosering van een geneesmiddel behoort tot het voorschrijven van geneesmiddelen in het geval daar een (wijziging van het) recept voor nodig is. Voor de aanpassing van de dosering van insuline wordt echter geen recept gebruikt. De behandelend arts kan zijn medewerker(s) de dosering zonder zijn tussenkomst laten aanpassen, mits zij de geldende protocollen, werkafspraken en randvoorwaarden hierbij in acht nemen. De behandelend arts blijft altijd verantwoordelijk voor dit proces en moet zorgdragen voor verantwoorde zorg.

lhv.artsennet.nl/...er-bevoegdheid-tot-aanpassing-insulinedosering.htm