Inloggen

FTO-module Anticonceptie herzien

Bron: Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) • dinsdag 13 mei 2014 21:43

Het IVM heeft de FTO-module Anticonceptie herzien. Directe aanleiding hiervoor was niet het uitkomen van een (herziene) NHG-standaard, maar de commotie van het afgelopen jaar over het tromboserisico van de nieuwere generatie anticonceptiepillen. Behalve de FTO-module is ook de losse casuïstiek Anticonceptie en een casus Acne (bij jonge vrouw) herzien.

Behalve de commotie over het tromboserisico van de nieuwere generatie anticonceptiepillen speelde ook de aanscherping van de indicatie van het combinatiepreparaat cyproteron/ethinylestradiol (onder andere bekend als de Dianepil) een rol. Dit laatste preparaat wordt in de praktijk vaak voorgeschreven als anticonceptivum, ondanks dat dit off-label is. De indicatie is namelijk acne.

Het IVM heeft samen met het NHG en de KNMP de aandachtspunten van de materialen vastgesteld. De herziening van deze materialen is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS, in het kader van de VWS-aanbesteding Ontwikkeling van FTO-materiaal die door het IVM eind 2013 is binnengehaald.

www.medicijngebruik.nl/nieuws/detail/20198