Inloggen

Herbeoordeling cardiovasculair risico van ibuprofen bij hoge doseringen en langdurig gebruik

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • maandag 16 juni 2014 17:57

Het geneesmiddelenbewakingscomité PRAC (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee) start een herbeoordeling om de cardiovasculaire risico’s van het geneesmiddel ibuprofen te evalueren. Het gaat hierbij om hoge doseringen ibuprofen (2.400 mg per dag), die langdurig door patiënten gebruikt worden. In de meeste gevallen wordt ibuprofen in lagere doseringen en voor een korte periode gebruikt.

De herbeoordeling wordt gestart op verzoek van de Engelse MHRA, vanwege zorgen dat een hoge dosis ibuprofen een cardiovasculair risico heeft dat vergelijkbaar is met diclofenac en andere ontstekingsremmers bekend als COX-2 remmers. Van COX-2-remmers is bekend dat deze een (licht) verhoogd risico op een hartaanval of een beroerte geven. Tevens zal de interactie tussen ibuprofen en lage doseringen aspirine worden geëvalueerd om te zien of de huidige advies in de productinformatie volstaat. Na afloop van de herbeoordeling zal de PRAC een aanbeveling doen of er maatregelen nodig zijn.

Ibuprofen is een ontstekingsremmer, een zgn. NSAID, en is een veelgebruikt geneesmiddel voor pijn en (chronische) ontstekingen. Ibuprofen is in Nederland in verschillende sterktes verkrijgbaar, zowel in de zelfzorg alsmede als op recept. Als zelfzorggeneesmiddel is ibuprofen uitsluitend in kleine verpakkingen verkrijgbaar en bestemd voor kortdurend gebruik.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) raadt patiënten aan om ibuprofen te blijven gebruiken volgens de bijsluiter en/of zoals aanbevolen door arts of apotheker.

www.cbg-meb.nl/...bij_hoge_doseringen_en_langdurig_gebruik/default.htm