Inloggen

Geneesmiddelenfabrikanten bestrijden namaakmedicijnen

Bron: Nefarma • donderdag 19 juni 2014 19:30

Fabrikanten van geneesmiddelen hebben een systeem ontwikkeld om namaakmedicijnen te bestrijden. Het wachten is op de Europese politiek, die moet er goedkeuring aan geven.
Dat was in een enkele zin samengevat de boodschap van Nefarma vanochtend bij BNR-Nieuwsradio naar aanleiding van een conferentie in Skopje over het tegengaan van criminaliteit in de zorg.

Enkele cijfers zeggen genoeg over de ernst van het probleem: jaarlijks sterven wereldwijd 700.000 mensen aan malaria en tuberculose omdat ze geen echte, maar vervalste geneesmiddelen gebruiken. In 124 landen zijn vervalste geneesmiddelen aangetroffen. In totaal ging het om meer dan 500 soorten medicijnen. Hoeveel vervalste middelen in Nederland in omloop zijn, is niet exact bekend. Wel blijkt uit onderzoek dat zo’n 60% van via internet bestelde middelen niet het originele product betreft.

De internationale geneesmiddelensector (fabrikanten, groothandels en apotheken) heeft samen met gezondheidsorganisaties een systeem ontwikkeld om vervalsingen tegen te gaan. Dit bestaat uit een unieke code op elke verpakking, waardoor de apotheker met speciale apparatuur kan zien of het geneesmiddel origineel is. De techniek is inmiddels ontwikkeld. Het wachten is op officiële goedkeuring door de Europese autoriteiten.

Voor Nederlanders is het advies: ga niet zelf dokteren door zonder arts geneesmiddelen te bestellen en betrek medicijnen alleen van bonafide leveranciers. Extra waakzaamheid is geboden bij internet. Websites van criminele aanbieders zijn nauwelijks te onderscheiden van betrouwbare leveranciers.

www.nefarma.nl/...eneesmiddelenfabrikanten-bestrijden-namaakmedicijnen