Tien ziekenhuizen testen of kankermedicijnen opnieuw uitgegeven kunnen worden als ze zijn teruggebracht. Dit zegt apotheker en onderzoeker Bart van den Bemt van de Sint Maartenskliniek en het Radboud UMC in NRC Handelsblad.
Tien ziekenhuizen testen of kankermedicijnen opnieuw uitgegeven kunnen worden als ze zijn teruggebracht. Dit zegt apotheker en onderzoeker Bart van den Bemt van de Sint Maartenskliniek en het Radboud UMC in NRC Handelsblad.
Patiënten stoppen soms om bijwerkingen of nieuwe klachten met het gebruik van al uitgeschreven medicijnen, of ze overlijden. Hun medicijnen verdwijnen dan in de prullenbak.
Volgens de brancheorganisatie van apothekers wordt jaarlijks honderd miljoen euro aan niet gebruikte medicijnen teruggebracht en vernietigd.
De ziekenhuizen willen verspilling van dure medicijnen tegengaan en houden daarom een proef. Die bestaat eruit dat medicijnen van honderden kanker- en reumapatiënten worden uitgerust met een ‘thermochip.’
Bij deze teruggebrachte medicijnen ‘leest’ een computersysteem de chip om te zien in welke temperatuur het is bewaard. Daarna worden de effecten van de temperatuur op het medicijn beoordeeld.
Het gaat om duurdere soorten kanker- en reumamedicatie, die per verpakking tot soms wel 2.000 euro kunnen kosten. Nu worden deze medicijnen nog vernietigd, vanwege het kwaliteitsaspect. De tien ziekenhuizen mogen voorlopig alleen de chips uitlezen, maar gebruikte medicijnen nog niet meegeven aan patiënten. Het is nu nog niet duidelijk of dat veilig kan, stelt Van den Bemt.
Geneesmiddelenfabrikant Boehringer Ingelheim laat weten dat een door hen ontwikkeld medicijn voor longkanker mee gaat draaien in de proef. Het gaat om een tablet dat een remmende werking kan hebben op de groei van tumoren.
Dit tablet moet op de juiste temperatuur bewaard worden. De medicijnen die gechipt worden mogen ook niet vochtig worden, volgens Van den Bemt. Boehringer Ingelheim levert medicijnen voor de proef, omdat het denkt dat die anders op de langere termijn niet meer betaalbaar zouden zijn.
Apotheker Van den Bemt denkt dat de proef mogelijk een bijdrage kan leveren aan de discussie over stijgende kosten van kankerzorg. Eind vorige week publiceerde KWF Kankerbestrijding een rapport waarin vooraanstaande oncologen pleitten voor een kostenplafond voor kankerbehandelingen, omdat kankermedicatie anders te duur dreigt te worden.
Volgens de KWF-onderzoekers moet stoppen met behandeling geen taboe meer zijn als levensverlenging niet opweegt tegen de kosten. Vorig jaar werd in Nederland 733 miljoen euro besteed aan kankermedicatie, waarvan het overgrote deel aan een groep van zestig dure geneesmiddelen. Van den Bemt: “Onze proef is niet dé oplossing, maar wel een goede bouwsteen.”
Minister Schippers noemde het tegengaan van verspilling in de zorg vorig jaar topprioriteit. Schippers schreef toen aan de Tweede Kamer dat verspilling de betaalbaarheid en de solidariteit in de zorg aantast.
Bij het Meldpunt Verspilling in de Zorg, in het leven geroepen op aandringen van het ministerie van Volksgezondheid, zijn het eerste jaar ruim 20.000 klachten binnengekomen. Veel melders wijzen erop dat medicatie vaak voor een te lange periode wordt voorgeschreven.