Inloggen

99,6 procent van de Alzheimerstudies mislukt

Bron: Nefarma • woensdag 9 juli 2014 19:21

Britse wetenschappers hebben naar eigen zeggen 'een grote stap voorwaarts' gemaakt in de ontwikkeling van een bloedtest die de ziekte van Alzheimer kan voorspellen.
Britse wetenschappers hebben naar eigen zeggen 'een grote stap voorwaarts' gemaakt in de ontwikkeling van een bloedtest die de ziekte van Alzheimer kan voorspellen.
Bij onderzoek onder ruim 1000 mensen zijn tien eiwitten in het bloed ontdekt die met 90 procent nauwkeurigheid aangeven of iemand gevoelig is voor de ziekte, melden verschillende media.

De bevindingen kunnen erg belangrijk zijn bij het ontwikkelen van medicijnen tegen Alzheimer. En daar komt eigenlijk de crux van het verhaal.

Er is de afgelopen decennia enorm veel onderzoek gedaan naar Alzheimer. Maar al die studies leverden maar weinig op. Maar liefst 99,6 procent van de studies tussen 2002 en 2012 die zich richtten op het voorkomen of genezen van de ziekte flopte.

Dit laat eens goed zien hoe belangrijk medicijnonderzoek is, maar hoe ingewikkeld het tegelijkertijd ook is. En dat het ontwikkelen van een geneesmiddel lang duurt en een kostbare zaak is.

Artsen geloven dat het probleem met de onderzoeken ligt in het feit dat symptomen zich soms pas tien jaar na het begin van de ziekte openbaren. Vaak heeft medicatie dan geen zin meer, omdat de hersenen dan al te veel zijn beschadigd.

Daarom zou sneller moeten worden opgespoord wie de ziekte krijgt, zodat eerder kan worden begonnen met de behandeling. Vandaar dat het nieuws over de bloedtest wel weer een lichtpuntje is.

Meestal worden studies afgebroken in fase 3 of 4.  Doordat zoveel onderzoeken op niets uitlopen, loopt het aantal nieuwe onderzoeken terug, meent Jeffrey  Cummings, directeur van de Cleveland Clinic Lou Ruvo Center for Brain Health.

Volgens hem moet er veel meer geld in alzheimeronderzoek worden gestoken. Er gaat nu al tien keer zoveel geld naar kankeronderzoek. Terwijl het aantal patiënten enorm stijgt.

In Nederland is Alzheimer de snelst groeiende ziekte: als de stijging op deze manier doorgaat neemt dit een epidemische vorm aan en zal het aantal van 250.000 dementerenden nu een piek bereiken van 565.000 patiënten in het jaar 2050.

www.nefarma.nl/.../2014/07/996-procent-van-de-alzheimerstudies-mislukt