Inloggen

Risico’s bij gebruik interferon bèta-producten

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • donderdag 25 september 2014 21:55

Bij de behandeling van multiple sclerose (MS) met interferon bèta-producten (Avonex, Rebif, Betaferon, Extavia en Plegridy) zijn gevallen van trombotische microangiopathie (TMA), waaronder fatale gevallen, gerapporteerd. Er zijn ook gevallen van nefrotisch syndroom gerapporteerd. Zowel TMA als nefrotisch syndroom kan zich een aantal weken of een aantal jaren na aanvang van de behandeling met interferon bèta ontwikkelen. Wees alert op de ontwikkeling van deze aandoeningen.

De samenvattingen van de productkenmerken (SmPC’s) en bijsluiters van de interferon bèta-producten (Avonex, Rebif, Betaferon, Extavia en Plegridy) is daar waar nodig aangepast.

Dit schrijven de firma’s Bayer, Biogen Idec International, Merck en Novartis Pharma in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar alle neurologen, nefrologen, hematologen, ziekenhuisapothekers en gespecialiseerd verpleegkundigen/assistenten.

Interferon bèta-producten worden voorgeschreven aan patiënten met de aandoening multiple sclerose. Interferon bèta-producten kunnen helpen om de schade aan het centrale zenuwstelsel bij MS te beperken.

www.cbg-meb.nl/...ueel/1409-DHPC_interferon_beta-producten/default.htm