Ernstige hypocalciëmie en osteonecrose van de kaak zijn bekende bijwerkingen bij patiënten die met denosumab (XGeva/Prolia) behandeld worden. Het risico op deze aandoeningen kan worden verkleind door goede mondhygiëne en regelmatige tandartscontrole.
Patiënten moeten bovendien door hun arts op risicofactoren worden gecontroleerd en zo nodig een preventieve tandheelkundige behandeling ondergaan en eventuele mondproblemen direct melden bij de behandelend arts. Het risico op hypocalciëmie kan bovendien worden verkleind door suppletie van calcium en vitamine D en door regelmatige controle van de calciumspiegels. Het risico op hypocalciëmie is groter bij een slechtere nierfunctie.
Dit schrijft de firma Amgen in een brief, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar alle relevante medisch specialisten.
Denosumab remt de botafbraak en versterkt hierdoor de botten. Denosumab wordt voorgeschreven aan patiënten met botproblemen door uitzaaiingen van kanker in de botten (Xgeva), osteoporose en botverlies gerelateerd aan hormoonablatietherapie (Prolia).