Inloggen

Medicijnen combineren gevaarlijk

Bron: Erasmus MC • woensdag 1 oktober 2014 15:30

Het risico op maagbloedingen kan meer dan vertienvoudigen bij gelijktijdig gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus MC in het oktobernummer van wetenschappelijk tijdschrift Gastroenterology.

Diclofenac
Zo'n 30% van de mensen in Nederland gebruikt met enige regelmaat de vrij verkrijgbare pijnstillers uit de groep NSAID’s zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen. Van deze pijnstillers en bepaalde andere medicijnen, zoals aspirine, en sommige bloeddrukverlagende middelen, is bekend dat zij de kans op een maagbloeding verhogen.

Risico's
Vaak nemen zij daarnaast ook nog andere medicijnen. “Er is nog weinig bekend over de risico’s wanneer de pijnstillers in combinatie met de andere medicijnen worden gebruikt”, zegt Gwen Masclee, onderzoeker op de afdeling Medische Informatie.

Versterken
“Wij vroegen ons af of we de risico’s van deze medicijnen bij elkaar op kunnen tellen of dat ze misschien elkaars werking extra versterken. Uit ons onderzoek blijkt dat het combineren van medicijnen gevaarlijker is dan gedacht en dat de kans op maagbloedingen zelfs kan vertienvoudigen.”

Advies
“Het veiligst is natuurlijk om geen medicijnen te combineren”, zegt Masclee. “Helaas is dat niet voor iedereen mogelijk. Patiënten met een chronische aandoening en gebruikers van NSAID’s kunnen zelf het risico op problemen zo klein mogelijk houden door vooraf altijd het advies van de huisarts of de apotheker te vragen en niet zelf naar de drogist te gaan om een NSAID te kopen.”

Gegevens
De onderzoekers bestudeerden de gegevens van ruim honderdduizend patiënten uit Denemarken, Italië en Nederland die in de afgelopen vier tot tien jaar een maagbloeding kregen.

www.erasmusmc.nl/...ter/2014/2014-08/medicijnen.combineren.gevaarlijk/