Inloggen

Kennis ouders over zelfzorggeneesmiddelen voor kinderen schiet tekort

Bron: Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) • woensdag 19 november 2014 16:31

Welke pijnstiller mag je kind hebben? Hoeveel dagen mag neusspray achter elkaar worden gebruikt? Wanneer ga je naar de huisarts als je baby diarree heeft? Onderzoek van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) en het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) laat zien dat ouders weinig kennis hebben over het gebruik van zelfzorggeneesmiddelen bij kinderen.

Het consumentenonderzoek werd dit najaar uitgevoerd onder 1.000 ouders. De belangrijkste resultaten: veel ouders weten niet welk product geschikt is voor hun kind, hoeveel een kind ervan mag hebben en hoe lang ze het mogen gebruiken. Op de vragen die hierover werden gesteld in het onderzoek weet tweederde van de ouders het antwoord niet of geeft het verkeerde antwoord. Zo kiest 43% voor een neusspray die een kind van die leeftijd niet mag hebben of gebruikt het te lang achter elkaar, 65% weet niet hoeveel paracetamol een kind mag hebben en 45% zou een pijnstiller kopen die niet geschikt is voor een kind van 0-4 jaar.

Bijsluiter lezen is niet genoeg
Marten Hummel, directeur CBD: “Zelfzorggeneesmiddelen zijn veilig en effectief maar het is wel van belang dat ze op de juiste manier worden gebruikt. Verkeerd gebruik kan zorgen voor vervelende bijwerkingen. Gediplomeerde drogisten en assistent-drogisten kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze, uitleg geven over het gebruik en waar nodig doorverwijzen naar de huisarts.”

86,2% van de ouders vindt deskundig advies belangrijk als ze een zelfzorgmiddel kopen voor hun kind. Maar in de praktijk zeggen de meeste ouders toch alleen de verpakking of de bijsluiter te raadplegen. Als ze een middel ooit al eerder hebben gebruikt, leest nog maar 31% vooraf de bijsluiter, terwijl aangeraden wordt om dit altijd te doen. Ruud Coolen van Brakel, directeur IVM: “De bijsluiter is moeilijk te begrijpen voor veel mensen. Belangrijk dus dat consumenten persoonlijk advies kunnen krijgen en ook zelf alert zijn bij hun aankoop.”

Checklist voor ouders
In de campagneperiode van 19-30 november kunnen ouders in de drogisterijen met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg een handige checklist meenemen om te bewaren in het medicijnkastje. Deze checklist bevat aandachtspunten bij medicijngebruik, symptomen waarmee je naar de huisarts moet en ruimte voor telefoonnummers van huisarts en huisartsenpost. De checklist is  te downloaden op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl. Op deze website staat ook een kennistest waarmee ouders kunnen nagaan hoeveel zij weten over medicijngebruik bij kinderen.

www.medicijngebruik.nl/nieuws/detail/20233