Inloggen

FTO-module Astma bij volwassenen vernieuwd

Bron: Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) • vrijdag 6 maart 2015 20:41

Welke luchtwegverwijders en inhalatiecorticosteroïden schrijven de huisartsen voor bij volwassenen met astma? De FTO-module Astma bij volwassenen van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), die vernieuwd is naar aanleiding van de nieuwe versie van de gelijknamige NHG-Standaard, helpt bij het maken van een overzicht hiervan. Als de voorbereiders apotheekgegevens gebruiken, adviseert de module alleen volwassenen tot veertig jaar te selecteren om patiënten met COPD zoveel mogelijk uit te sluiten.

Als de artsen ipratropium, dat het NHG niet langer adviseert, nog regelmatig voorschrijven, kunnen de deelnemers bijvoorbeeld afspreken dat in de drie maanden na het FTO alle eerste voorschriften voor een kortwerkende luchtwegverwijder salbutamol of terbutaline betreffen.

Bij de evaluatie van de voorgeschreven inhalatiecorticosteroïden brengen de deelnemers ook de actuele kosten van de verschillende preparaten in kaart, omdat die van bijvoorbeeld de dosisaerosolen met extrafijne deeltjes hoger zijn. Maar bij de keuze voor een inhalatiemiddel speelt vooral voorkeur, vaardigheid, levensstijl en gebruiksgemak van de patiënt mee. Bij gelijke geschiktheid gaat de voorkeur uit naar het goedkoopste preparaat.

Zowel de module als de bijbehorende vernieuwde casuïstiek zijn na inloggen gratis te downloaden.

SFK-deelnemers met een abonnement op SFK Select kunnen vanaf nu ook beschikken over een kant-en-klare rapportage met FTO-cijfers over astma bij volwassenen (inloggen vereist). De vragen die in deze rapportage worden beantwoord, sluiten aan op de FTO-module van het IVM.

www.medicijngebruik.nl/nieuws/detail/20255