Inloggen

5% geneesmiddelgebruikers wisselt van zorgverzekeraar

Bron: Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) • donderdag 30 april 2015 17:24

Rond de afgelopen jaarwisseling koos 5,1% van de geneesmiddelgebruikers een andere zorgverzekeraar. Dat is meer dan vorig jaar, toen 4% van de geneesmiddelgebruikers dat deed. Overstappers lijken net als vorig jaar jonger en gezonder te zijn dan de blijvers.


Eén keer per jaar kunnen verzekerden van zorgverzekeraar wisselen. Ze moeten dan uiterlijk 31 december hun oude verzekering hebben opgezegd en zich voor 1 februari hebben aangemeld bij de nieuwe verzekeraar. Op basis van gegevens van de eerste drie maanden van dit jaar constateert de SFK dat 5,1% van de geneesmiddelgebruikers in deze periode is gewisseld van zorgverzekeraarsconcern. Vektis, die zich niet beperkt tot geneesmiddelgebruikers, meldde eerder dat 6,8% van alle Nederlandse verzekerden overstapte.


De meeste verzekeraarsconcerns bieden vanuit verschillende werkmaatschappijen verschillende polissen aan. Daardoor kunnen verzekerden ook binnen een concern van maatschappij en ook binnen een maatschappij van polis veranderen. Verzekerden die binnen een concern van maatschappij wisselen, telt de SFK niet mee als overstappers. Van de geneesmiddelgebruikers geldt dat voor 2,6%. Iedere maatschappij biedt veelal meerdere polissen aan, vaak met alleen verschillende dekkingen uit de aanvullende verzekering.


Ook budgetpolissen, die meer en meer hun intrede doen, bieden voor de basisverzekering dezelfde dekking als een ‘gewone’ polis, maar beperken verzekerden soms in hun keuze van apotheker. Verzekerden met zo’n polis zijn dan bijvoorbeeld verplicht om de (herhaal)medicatie bij een speciaal gecontracteerde (landelijk werkende) apotheek te betrekken. Verzekerden realiseren zich dat niet altijd bij de keuze voor een budgetpolis en kunnen daardoor voor onaangename verrassingen komen te staan. Dat geldt ook voor apothekers die een vaste patiënt niet meer terugziet voor de herhaalmedicatie. Bovendien is de gemiddelde apotheek voor ongeveer 70% van de tariefinkomsten afhankelijk van herhaalmedicatie.

Overstappers
Overstappende geneesmiddelgebruikers zijn met een gemiddelde leeftijd van 45 jaar gemiddeld acht jaar jonger dan zij die dat niet doen en hun gemiddelde geneesmiddelkosten in de eerste drie maanden liggen 29%  lager op € 67. Daarmee lijken zij gezonder. In vergelijking met vorig jaar zijn die verschillen wel iets kleiner geworden.  


Van grote verschuivingen in marktaandelen tussen concerns is geen sprake. Het gezamenlijke marktaandeel van de vier grote verzekeraars Achmea (exclusief De Friesland), VGZ, CZ en Menzis blijft met 86,3% nog altijd hoog. Kleine verzekeraars blijken een aanbod te hebben dat geneesmiddelgebruikers aanspreekt. Zo stijgt het marktaandeel van de regionale verzekeraar DSW onder de huidige geneesmiddelgebruikers relatief sterk, van 2,9% naar 3,3%. Zorgverzekeraars hebben nog altijd een sterke regionale binding die stamt uit de tijd dat ze nog ziekenfondsen waren.


Zowel in Zwolle (Achmea), in Amsterdam (Achmea) als in Friesland (De Friesland) is hun marktaandeel 66%. In de regio Haaglanden heeft de grootste verzekeraar (CZ) met 26% de minste dominantie. Ook in Amstelland (Zorg & Zekerheid) en Nijmegen (VGZ) is de dominantie laag. De grootste verzekeraars hebben daar een aandeel van 33%.

www.sfk.nl/...015/5-geneesmiddelgebruikers-wisselt-van-zorgverzekeraar