Inloggen

Campagne voor minder medicijnresten in water

Bron: Nefarma • woensdag 27 mei 2015 19:56

Patiënten moeten niet-gebruikte medicijnen terugbrengen naar de apotheek. Artsen moeten voorkomen dat patiënten geneesmiddelen krijgen die ze niet gebruiken.
Geneesmiddelenfabrikanten laten van nieuwe geneesmiddelen weten wat de milieueffecten van hun  medicijnen zijn. De belangrijkste conclusies van milieueffecten van nieuwe geneesmiddelen zijn al openbaar.

Voor oude middelen zijn de fabrikanten in samenspraak met internationale partijen zoals ministerie, waterschappen en milieugroepen bezig om afspraken te maken.

Deze aanbevelingen komen deze week aan bod tijdens een internationaal symposium in Brussel van onderzoeksinstituten en waterschappen om de schadelijke effecten van geneesmiddelen op het milieu en drinkwater terug te dringen.

Nefarma is blij met de campagne om medicijnresten in het water terug te dringen en ondersteunt hem van harte. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is hier ook bij betrokken en diverse ministeries, zoals Volksgezondheid, nemen de aanbevelingen over.

Medicijnresten komen via de riolering in het grondwater en oppervlaktewater terecht. Met een ouder wordende bevolking neemt het medicijngebruik toe en belanden er dus meer resten in het riool. Het komt daar terecht door de urine van patiënten, maar ook omdat sommige mensen niet gebruikte medicijnen door de gootsteen spoelen.

Deze resten komen in het drinkwater terecht. "Het levert voor zover bekend geen gevaar voor de volksgezondheid op,’’ aldus een woordvoerder van het RIVM. De WHO en Nefarma delen deze mening.

’’Maar je maar je wil het gewoon niet in je drinkwater hebben,’’ vervolgt de woordvoerder van het RIVM. De schade voor het milieu is al zichtbaar, volgens haar. "Dieren en vissen zijn hier heel gevoelig voor. We zien bijvoorbeeld al geslachtsveranderingen bij vissen doordat ze medicijnresten binnenkrijgen.’’

www.nefarma.nl/...2015/05/campagne-voor-minder-medicijnresten-in-water