De Nederlandse Douane heeft op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), Interpol en de Wereld Douane Organisatie (WDO) in de afgelopen week 100 pakketten met in totaal ruim 155.000 potentieel gevaarlijke illegale geneesmiddelen in beslag genomen. De Douane heeft ruim 5.800 post- en koerierszendingen gecontroleerd. De IGZ onderzocht in de afgelopen vier weken zo’n 100 websites die ofwel reclame maken voor illegale geneesmiddelen of deze te koop aanbieden.
Van 19 mei tm 16 juni deden 115 landen mee aan de operatie Pangea VIII die werd gecoördineerd door Interpol. Deze internationale campagne is bedoeld om aandacht te vragen voor de gezondheidsrisico’s die het gebruik van illegale geneesmiddelen mee zich mee brengen en om zoveel mogelijk potentieel gevaarlijke geneesmiddelen van de markt te halen.
Er zijn in de afgelopen week wereldwijd 156 arrestaties verricht. In totaal werden 149.623 verdachte pakjes geïnspecteerd door de douane van de 115 deelnemende landen. Dit heeft geleid tot het in beslag nemen van bijna ruim 50.068 pakketten met daarin in totaal bijna 20 miljoen potentieel gevaarlijke illegale medicijnen met een totale geschatte waarde van ruim 71 miljoen euro.
In Nederland trof de Douane vooral veel erectiepillen, afslankmiddelen en slaapmiddelen aan. Landen van herkomst waren vooral China en India.
Illegale geneesmiddelen
De inspectie vindt het belangrijk dat mensen zich er bewust van zijn dat het gevaarlijk kan zijn om geneesmiddelen te gebruiken waarvan je de herkomst niet kent en niet weet hoe ze geproduceerd zijn. In illegale geneesmiddelen kunnen stoffen zitten die je gezondheid ernstig kunnen schaden. Er kan ook een vervelende wisselwerking optreden met andere geneesmiddelen die je al gebruikt. Vooral lifestyle of schaamteproducten, voornamelijk erectiemiddelen, partydrugs, kalmeringsmiddelen, afslankproducten, middelen om te stoppen met roken of tegen kaalheid komen uit het illegale circuit.
Onbetrouwbare websites
Bestellen van medicijnen via websites lijkt makkelijk, maar is niet zonder gevaar. Vaak worden op onbetrouwbare websites geneesmiddelen goedkoper aangeboden en wordt er geen doktersrecept gevraagd. In veel gevallen is dit een geneesmiddel met geen of te weinig werkzame stof of met onbekende stoffen die de gezondheid kunnen aantasten. Degenen die via internet verkopen bewaken niet de gezondheid, maar zijn uit op snel geld verdienen.
EU logo
Om de verkoop van geneesmiddelen via internet veiliger te maken, komt er in 2015 een verplicht EU logo voor internetaanbieders. Per 1 juli aanstaande moeten aanbieders van geneesmiddelen op internet zich aanmelden bij het CIBG.