Inloggen

Duur medicijn vooral door duur onderzoek

Bron: Nefarma • dinsdag 4 augustus 2015 13:36

Praat met de industrie, onderhandel hard, maar wees blij dat er goede medicijnen komen, vindt Henk Jan Out bijzonder hoogleraar farmaceutische geneeskunde aan het Radboudumc.
De farmaceutische industrie moet het weer flink ontgelden deze zomer, stelt Out in NRC. Hieronder volgt een weergave van wat hij zegt.
 
Kritiek gemakzuchtig
‘Diverse rapporten spreken van exorbitant hoge prijzen van nieuwe geneesmiddelen en het gebrek aan maatschappelijke verantwoordelijkheid van de sector. De kritiek komt vooral van ziekenhuisbestuurders. Zij worden immers geconfronteerd met afspraken tussen verzekeraars en overheid over beperkte groei van de budgetten, waaronder de zogenaamde dure geneesmiddelen.
 
Op farmaceuten wordt graag gescholden, maar de kritiek van de bestuurders is dit keer erg gemakzuchtig. Hoe zou dat in zijn werk gaan? Wordt de strategie uitgezet tijdens een royaal gedeclareerd dinertje? Wouter, als jij nou in de Volkskrant wat gaat mopperen, dan doen wij NRC en stuurt Yvonne een brief naar de minister. De pers smult: alle clichés tegen de inhalige sector worden bevestigd.’


Lees verder op de website van Nefarma.

www.nefarma.nl/...ite/2015/07/duur-medicijn-vooral-door-duur-onderzoek