Inloggen

Oplossing voor medicatie-fouten in het ziekenhuis

Bron: Nefarma • donderdag 13 augustus 2015 20:00

Het is voor de patiënt een nachtmerrie: de verkeerde medicijnen toegediend krijgen. Ondanks dat medewerkers van ziekenhuizen ontzettend goed opletten, gaat het soms toch mis.
Het Deventer Ziekenhuis wil dit soort fouten tot een absoluut minimum beperken en zet vanaf aanstaande maandag een bijzonder hulpmiddel in: de MedEye. Dat is een speciaal apparaat dat vlak voor het indienen checkt of de pillen wel bij de patiënt horen.
 
Handig, want dan hoeft er geen tweede verpleegster bijgehaald te worden als er gevaarlijke medicijnen toegediend moeten worden. Deze extra check kan nu worden gedaan door de MedEye. Dat is ook nog eens betrouwbaarder.
 
Het apparaat is een uitvinding van het in Nederland gevestigde bedrijf Mint Solutions van de IJslanders Gauti Reynisson en Ivar Helgason. De computer die zij maakten is ongeveer net zo groot als een kleine pc. De verpleegkundige, of de apothekersassistent, legt de pillen in het laatje van het apparaat. De MedEye, die voorzien is van een 3D-scanner, zoekt vervolgens uit aan de hand van kleur, grootte, gewicht en structuur of de patiënt de juiste medicatie krijgt.
 
"Onze uitvinding is een tweede verpleegster. Nooit chagrijnig, en altijd beschikbaar", zei Reynisson al eens. In de toekomst wordt mogelijk ook medicatie die via het infuus wordt toegediend op deze manier gescand.

www.nefarma.nl/...08/oplossing-voor-medicatie-fouten-in-het-ziekenhuis