Inloggen

Grote inzet rondom nivolumab

Bron: Erasmus MC • woensdag 9 september 2015 18:05

Het Erasmus MC spant zich in om de nieuwe immuuntherapie nivolumab te verstrekken aan zoveel mogelijk patiënten met uitgezaaide longkanker die hiervoor in aanmerking komen.

Kostbaar
Door onduidelijkheid over de vergoeding van dit kostbare infuusmiddel loopt de invoering van deze behandeling vertraging op in alle twaalf daarvoor aangewezen ziekenhuizen.

LongenCapaciteit
"Tot nu toe is het ons gelukt om iedere patiënt met uitgezaaide longkanker die daarvoor in aanmerking komt het middel te geven," zegt prof. Ernst Kuipers van de Raad van Bestuur. "Onze capaciteit heeft wel een limiet, we kunnen onmogelijk alle patiënten in Nederland helpen."

Chemokuur
Naar schatting 3.000 patiënten per jaar komen in aanmerking voor dit recentelijk goedgekeurde medicijn, dat de merknaam Opdivo draagt. Zij hebben longkanker die uitgezaaid of niet te opereren is en de reguliere chemokuur is bij hen niet aangeslagen. Het Erasmus MC heeft plaats voor maximaal 400 van deze patiënten.

Overlevingswinst
Uit wetenschappelijk onderzoek, waaraan het Erasmus MC Kanker Instituut heeft bijgedragen, blijkt dat nivolumab een deel van de patiënten een overlevingswinst biedt vergeleken met de huidige standaardbehandeling. Deze winst kan oplopen tot enkele jaren, bevestigt prof. Joachim Aerts, hoogleraar Pulmonale Oncologie. Dit resultaat wordt met geen enkele andere behandeling bij deze patiëntengroep behaald.

Tevoren testen
Het is nog niet mogelijk om via een test te bepalen wie wel of niet baat zal hebben bij behandeling. Tevoren moet worden beoordeeld of een patiënt het middel kan krijgen gezien de bijwerkingen.

Verdeeld
Oorspronkelijk zouden de 3.000 mensen over twaalf ziekenhuizen verdeeld worden, maar nu sommige de behandeling maar beperkt kunnen aanbieden, dreigen de overige overbelast te raken.

Kosteloos
Tot nivolumab wordt opgenomen in het basispakket van de ziektekostenverzekering, en dus vergoed, stelt de fabrikant het vooralsnog kosteloos beschikbaar.

www.erasmusmc.nl/...-center/2015/2015-09/grote.inzet.rondom.nivolumab/