Inloggen

Wetenschappers bundelen krachten voor hiv-vaccin

Bron: AMC • maandag 2 november 2015 18:29

Het AMC neemt deel aan een grootscheeps onderzoek naar de ultieme oplossing voor aids: een preventief vaccin.


De Europese Commissie maakte bekend het European AIDS Vaccine Initiative (EAVI2020) te steunen met een bedrag van 23 miljoen euro. Dit betekent dat wetenschappers uit 22 onderzoeksinstituten van over de hele wereld hun krachten bundelen om een vaccin te vinden tegen een ziekte die inmiddels wereldwijd 35 miljoen mensen treft.


De onderzoeksgroep van AMC-onderzoeker experimentele virologie Rogier Sanders neemt deel aan het initiatief. Het lukte hen onlangs, na 17 jaar onderzoek, om neutraliserende antistoffen op te wekken tegen hiv. De ontdekking is een belangrijke stap op weg naar een goed werkend aidsvaccin.


‘Maar we zijn er nog niet,’ zegt Sanders. ‘Hiv verandert steeds. De variatie in aidsvirussen is vele malen groter dan bij het griepvirus, waarvoor je ieder jaar een nieuw vaccin moet samenstellen. Daarom willen we breed neutraliserende antistoffen opwekken die álle of in ieder geval de meeste hiv-stammen remmen. Dat is nog niet gelukt.’
De onderzoeksgroep hoopt in 2020 een stap in de richting te hebben gezet naar een vaccin dat alle vormen van hiv kan bestrijden.

www.amc.nl/...euws/Wetenschappers-bundelen-krachten-voor-hivvaccin.htm