Het AMC moet haast maken met de aanleg van het zogeheten pharmafilter, een waterzuiveringssysteem dat medicijnresten uit het afvalwater verwijdert, meldt Het Parool.
Het algemeen bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht dringt daar op aan. In een motie wordt het dagelijks bestuur opgeroepen om spoedig in gesprek te gaan met het bestuur van het AMC over de voortgang van het project.
Er wordt al jaren gesproken over de komst van een pharmafilter in het AMC. Dat moet een einde maken aan de lozing van medicijnresten, hormonen en andere stoffen via het riool. Omdat de huidige rioolwaterzuivering niet alle medicijnresten kan verwijderen, komen deze in het buitenwater terecht.
Het waterschapsbestuur maakt zich zorgen en stelt dat het afvalwater van ziekenhuizen een steeds groter gevaar vormt voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Uit studies is al bleken dat bijvoorbeeld vissen schade ondervinden van de verontreiniging met medicijnresten.
Het AMC en Waternet voeren de gesprekken met het bedrijf Pharmafilter uit Amsterdam, dat momenteel gesloten zuiveringsinstallaties aanlegt in ziekenhuizen in Zaanstad, Terneuzen en Rotterdam. Het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft heeft sinds 2011 een operationeel systeem. Pharmafilter is in Nederland de enige leverancier van dergelijke filters.
Jochem de Louw van Pharmafilter zegt het ongeduld van het waterschap te kennen. "De ontwikkeling van een systeem is een ingewikkeld proces. Alle afdelingen binnen het ziekenhuis zijn erbij betrokken. Om alles op elkaar af te stemmen, is een paar jaar voorbereiding nodig."
De Louw is niet somber over de voortgang bij het AMC. "Ik verwacht dat we voor de zomer duidelijkheid hebben of het doorgaat of niet. Als we het groene licht krijgen kunnen we aan de slag. Dan duurt het nog wel een paar jaar voor het systeem er echt ligt."