Inloggen

MedApp, slimme wekker voor therapietrouw

Bron: Nefarma • vrijdag 27 mei 2016 16:21

De MedApp zorgt dat patiënten tijdig hun medicatie innemen. Investeerders zien geld in de patiëntendata, de oprichters willen in zee met ziekenhuizen en apothekers. Het Financieele Dagblad schrijft hierover.

's Ochtends de cholesterolverlager innemen en ’s middags de bloeddrukverlager. De instructie van de dokter kan nog zo simpel zijn, veel patiënten nemen hun medicijnen niet op de juiste manier of op het juiste moment in. Dit probleem, ‘therapieontrouw’ in zorgjargon, speelt bij een derde van de patiënten, zo blijkt uit recent onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Bij complexe medicatie loopt dat zelfs op tot 50%. Jaarlijks wordt er wereldwijd $ 500 mrd mee verspild, berekende technologiebedrijf IMS Health.

‘Aan ons de taak mensen te helpen met hun medicijngedrag’, zegt informaticus Edwin Hermkens (27). Samen met Pit Janssen (27), die hij kent van de middelbare school, ontwikkelde hij Med­App, een medicatieapplicatie met als basis een medicijnwekker. Die zijn er nu ook al, maar vaak alleen voor een specifiek geneesmiddel, en niet altijd als app.

Volgens Janssen, die is afgestudeerd als apotheker, herkent MedApp de barcodes van 10.000 geneesmiddelen en 90% van de medicijnen die in Nederland worden gebruikt. ‘Het wekkergedeelte gaat slimmer worden’, zegt informaticus Hermkens. Wie de app instelt voor het ontbijt, moet dus niet om 7.30 uur worden gewaarschuwd, maar ergens tussen 7 en 8 uur. ‘Dus op het moment dat je bij de koelkast bent. Dan ben je waarschijnlijk écht aan het ontbijten.’

Patiënten moeten daarnaast makkelijk bijsluiters kunnen inzien én de app moet het straks mogelijk maken herhaalrecepten bij de apotheek te bestellen. Dit is ook het voornaamste verdienmodel: ziekenhuizen en apothekers kunnen de dienst in gebruik nemen.

MedApp werd het afgelopen jaar 14.000 keer gedownload. Het Nijmeegse Radboudumc is de eerste grote afnemer. Het ziekenhuis gebruikt de app voor patiënten met Chronische Myeloïde Leukemie (CML). Een bloeddrukverlager mag je een dag vergeten, maar een CML-patiënt moet echt alles innemen. ‘Al bij een therapietrouw van onder de 90% is er een kans dat de leukemie terugkomt’, zegt Janssen. Nu kunnen patiënt én arts precies zien wanneer welk medicijn is ingenomen.

www.nefarma.nl/...6/05/website/medapp-slimme-wekker-voor-therapietrouw