Inloggen

Malariavaccin in aantocht

Bron: Nefarma • zondag 8 januari 2017 16:10

Er worden momenteel grote stappen gemaakt richting een malariavaccin. Dit meldt dagblad Trouw.

Een vaccin tegen malaria, de medische wereld droomt er al lang van. Bijna een half miljoen levens eist de ziekte jaarlijks, vooral van kinderen uit Afrika. Ze blijkt hardnekkig; om haar helemaal te verdrijven is meer nodig dan klamboes, insectenspray en onderdrukkende medicatie.

Parasiet verkreupelen
Maar een vaccin lijkt volgens Trouw nu eindelijk in aantocht. Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet, één die via een muggebeet in het bloed komt. Een Amerikaans onderzoeksteam wist die parasiet zo te verkreupelen dat deze geen schade meer aanricht in de mens. Dat terwijl het beestje nog wél een immuunreactie oproept. Niet ziek dus, wel beschermd in de toekomst. Missie geslaagd, schrijven de onderzoekers in Science Translational Medicine.

Na muis ook mens
Toch zijn we er nog niet helemaal, zegt hoogleraar Robert Sauerwein van de Radboud Universiteit in Trouw. "Uiteindelijk heeft alleen de muis de test van een onverzwakte parasiet doorstaan. Een echt grote doorbraak zou het zijn als de proefpersonen zélf blootgesteld waren aan malaria en daar tegen beschermd bleken."

www.nefarma.nl/ledennieuws/malariavaccin-in-aantocht