Inloggen

Gebruik Solu-Medrol niet bij koemelkallergie

Bron: College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) • vrijdag 1 september 2017 18:52

Gebruik het medicijn met methylprednisolon (Solu-Medrol) van het bedrijf Pfizer niet bij een koemelkallergie. Dit adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op basis van Europees onderzoek naar dit middel. In de injectie (sterkte 40 mg/ml) zit lactose. Bij patiënten met een koemelkallergie kan dit zorgen voor een ernstige allergische reactie.



Methylprednisolon wordt onder andere gebruikt om patiënten te behandelen voor acute allergische reacties.


Na meldingen van ernstige allergische reacties bij patiënten volgde een Europees onderzoek naar alle injecteerbare medicijnen met methylprednisolon die lactose bevatten. Hieruit kwam de aanbeveling om bovenstaande contra-indicatie en waarschuwingen op te nemen in de productinformatie voor dit medicijn.


Advies aan patiënten
Bent u overgevoelig voor koemelkeiwitten en wordt u behandeld met injecteerbare methylprednisolon? Informeer uw arts.

Advies aan artsen en apothekers


  • Patiënten die worden behandeld voor hun allergie met methylprednisolon, waarbij de symptomen verergeren of nieuwe symptomen ontstaan hebben vermoedelijk een koemelkallergie.
  • Stop direct met de toediening van dit middel en kies voor een andere behandeling.
  • Alleen in de sterkte 40 mg/ml poeder en oplosmiddel voor oplossing voor injectie (Act-O-Vial) zit lactose. Methylprednisolon in de sterkte 62,5 mg/ml voor injectie (2 ml Act-O-Vial) en 500 mg en 1000 mg voor infusie (flacon) bevatten geen lactose.

 


Pfizer heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenaamde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gestuurd naar SEH-artsen (+ i.o), SEH-verpleegkundigen, artsen en verpleegkundigen van de intensive care afdelingen (+ i.o), kinderartsen (+ i.o), allergologen (+ i.o), longartsen (+ i.o) en ziekenhuisapothekers en ambulanceverpleegkundigen.


Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.

www.cbg-meb.nl/actueel/nieuws/2017/08/31/dhpc-solu-medrol