Lipofilling als behandelmethode bij een borstreconstructie is oncologisch veilig en zorgt niet voor de terugkeer van tumorcellen. Dit blijkt uit een promotieonderzoek van onderzoeker Todor Krastev, verbonden aan de afdeling Plastische Chirurgie van het Maastricht UMC+. Lipofilling bij borstreconstructies is sterk in opkomst als behandeling na borstkanker, waarbij een borst/borsten geheel of gedeeltelijk is/zijn geamputeerd. De resultaten van het onderzoek werden recent gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift British Journal of Surgery.
Bij lipofilling wordt er gebruik gemaakt van de verplaatsing van lichaamseigen vet verkregen met behulp van liposuctie. Dit komt van een plek in het lichaam waar er genoeg is en gaat naar een plek waar er tekort is, zoals bij defecten van de borst ten gevolge van de chirurgische behandeling van borstkanker. Doordat er geen lichaamsvreemd materiaal aan te pas komt, zoals een siliconenimplantaat, is er geen risico op ontstekingen, lekkage of de noodzaak om implantaten te vervangen. Dit maakt de ingreep minder belastend voor de patiënt.
Oncologisch veilig
Krastev heeft alle gepubliceerde onderzoeken over lipofilling bij borstreconstructie van de afgelopen dertig jaar vergeleken om te zien of er sprake is van een oncologische risico. Liposuctievet dat wordt verplaatst in het lichaam bevat hoge concentraties stamcellen, die de kracht hebben om andere cellen te herstellen. Gevreesd werd daarom dat tumorcellen ook konden worden opgewekt door de reconstructiemethode. Dat blijkt niet het geval. De Maastrichtse onderzoeker vergeleek bijna honderd eerdere studies naar de oncologische veiligheid van lipoflling, waarbij 4.292 patiënten waren betrokken. Hieruit bleek dat er geen sprake is van oncologisch risico's. Dit onderzoek is uniek in zijn soort omdat het nog nooit op deze schaal is uitgevoerd.
Vergoeding
De resultaten van de studie zijn belangrijk voor patiënten. Lipofilling wordt als behandelmethode bij borstreconstructies steeds vaker wordt toegepast, onder andere vanwege een kortere herstelperiode en weinig bijwerkingen. In Nederland wordt de behandeling nog niet volledig vergoed of toegepast. Sinds 2016 krijgen vrouwen, die een borstsparende operatie hebben ondergaan en daardoor gedeeltelijke vormafwijkingen aan de borst hebben of vrouwen die wegens borstkanker een gedeeltelijke borstamputatie hebben, een beperkte vergoeding. Dit geldt echter alleen onder bepaalde voorwaarden. "Dit onderzoek vormt een belangrijke bijdrage aan de al omvangrijke bewijslast die laat zien dat lipofilling een veilige reconstructiemethode is. Hierdoor zetten we een positieve stap in de richting van volledige vergoeding vanuit het basispakket", zegt prof. dr. Rene van der Hulst van het Maastricht UMC+.